6 Φεβρουαρίου , 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τελετή Κοπής Βασιλόπιτας 2016 – Τιμήθηκε η εφημερίδα των εν Ελλάδι Κωνσταντινουπολιτών «Ο Πολίτης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελετή Κοπής Βασιλόπιτας 2016

 Τιμήθηκε η εφημερίδα των εν Ελλάδι Κωνσταντινουπολιτών «Ο Πολίτης»

 

Με μία λαμπρή εκδήλωση ξεκίνησε η νέα χρονιά για τον ιστορικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών. Πρόκειται για την ετήσια πανηγυρική πνευματική τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου του Συλλόγου.

Στην διάρκεια της τελετής βραβεύτηκε η εφημερίδα των εν Ελλάδι  Κωνσταντινουπολιτών «Ο Πολίτης» για την επί μισό αιώνα προσφορά της στην ανάδειξη του πολιτισμού της Βασιλεύουσας καθώς και για την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση των απανταχού της γης Κωνσταντινουπολιτών και της γενέτειρας Πόλης.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη θαυμάσια χορωδία «Αρμονία» που κάθε Τρίτη πραγματοποιεί τις πρόβες της και πλημμυρίζει με τις μελωδικές της φωνές το παραδοσιακό κτίριο του Συλλόγου.

Ακολούθησε ο καθιερωμένος χαιρετισμός του προέδρου του Δ.Σ. κ. Νικολάου Βασιαγεώργη, ο οποίος ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις πνευματικές, πολιτιστικές και εθνικού ενδιαφέροντος δραστηριότητες του Συλλόγου που αποτελεί την Κιβωτό των εθνικών παραδόσεων του Ελληνισμού και των απανταχού της γης Κωνσταντινουπολιτών. Απηύθυνε έκκληση για ηθική και υλική υποστήριξη του Συλλόγου καθώς και τη συμμετοχή όλων και ιδίως των νέων ανθρώπων στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Λεύκαρος, μέλος του Δ.Σ., παρουσίασε την επί μισό αιώνα εξαιρετική  προσφορά της εφημερίδας «ο Πολίτης», τους ιδρυτές, τους συνεχιστές της εφημερίδας και τις «Εκδόσεις Τσουκάτου», που άοκνα διατηρούν τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων χωρίς συμβιβασμούς.

Η σύμβουλος έκδοσης κ. Πηνελόπη Τσουκάτου, έχοντας δίπλα της το γιό της Δημήτρη, άξιο συνεχιστή της εκδοτικής προσπάθειας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η τιμή ανήκει σε αυτούς που αγαπούν, μοχθούν και πιστεύουν στον Πολίτη». Κάλεσε όλα τα σωματεία να εμπιστευθούν τα νιάτα, που έχουν φρέσκες ιδέες, αντοχή και διάθεση να γίνουν οι συνεχιστές του έργου τους.

Την απονομή της διάκρισης έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης, που όπως είπε «ως δημοσιογράφος για χρόνια αντιλαμβάνεται τον ηρωισμό τού να βγάζεις εφημερίδα», μιλώντας για «κόπο ανεκτίμητο που χτίζει μνήμες και φτιάχνει τις κοινότητες των Ελλήνων».

Ακολούθως, ο Αρχιμανδρίτης  Νικόλαος  Κλάδης, εκπροσωπών τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ευλόγησε την Βασιλόπιτα.

ην τελετή τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρέσβεις, δημοτικοί άρχοντες, εκπρόσωποι πολιτικών και δημοτικών  αρχών της χώρας, εκπρόσωποι αδελφών σωματείων, καθώς και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ