20 Μαρτίου , 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ»

Η σύγχρονη πορεία του πολίτικου Ελληνισμού στην Ελλάδα, από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι σήμερα, εκφράζεται πιστά και αυθεντικά, μέσα από τις ποικίλες και πολύπλευρες δραστηριότητες ολόκληρων δεκαετιών, του ιστορικού Σύλλογου Κωνσταντινουπολιτών.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση του (1928-2018), ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών προγραμματίζει, το έτος 2018,  σειρά εκδηλώσεων  μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ.

Στόχος  του προγράμματος ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ, όπως άλλωστε και όλων των εκδηλώσεων, είναι η γνωριμία της νέας γενιάς αλλά και κάθε Έλληνα, με τους πολύτιμους θησαυρούς πολιτισμού, γνώσεων, παραδόσεων και διαχρονικών αξιών  -όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η κοινωνική ευαισθησία, η γνώση και η πίστη σε παραδόσεις ολόκληρων αιώνων κ.α.- που μετέφερε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης στην σύγχρονη Ελλάδα.

Η λειτουργία -στο νεοκλασικό μέγαρο του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών ορφανοτροφείου και ιατρείου πριν ακόμα ιδρυθεί το ΙΚΑ στην Ελλάδα, η περίθαλψη ασθενών κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου (μόνο το 1946 τα ιατρεία του Συλλόγου επισκέφτηκαν 4.866 ασθενείς), η λειτουργία του Συλλόγου ως παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1933 μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η παράδοση μαθημάτων όπως αγιογραφία, ζωγραφική, παραδοσιακό κέντημα, χειροτεχνία κ.ο.κ.ε., τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα του πολιτισμού που μετέφερε ο Πολίτικος Ελληνισμός στην σύγχρονη Ελλάδα.

Το πρόγραμμα ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ απευθύνεται σε άτομα και  ομάδες όπως μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές (ΑΕΙ και ΤΕΙ) κ.α. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις περίπου 30 ατόμων, οι οποίες πραγματοποιούνται στην έδρα του Συλλόγου, στην οδό Δημοσθένους 117, στην Καλλιθέα Αττικής, κάθε Παρασκευή με δύο πρωινές ξεναγήσεις  (10.00 & 12.00) και μια απογευματινή στις 18.00.  Κάθε ξενάγηση διαρκεί περίπου 75 λεπτά και είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ θα διεξαχθεί σε δύο περιόδους μέσα στο 2018: Η πρώτη, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 και η δεύτερη την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018. Αναλυτικά, οι ξεναγήσεις του προγράμματος ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ περιλαμβάνουν:

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών 90 χρόνια» (Αφήγηση Γιάννης Φέρτης, Μάνια Ζούση, Σενάριο Λεωνίδας Κουμάκης, Σκηνοθεσία και επιμέλεια Γιώργος Κουρμούζας)

Περιήγηση στην έκθεση φωτογραφίας η οποία αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:

(Α) ΙΣΤΟΡΙΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες της κάθε εποχής,

(Β) Παράθεση χαρακτηριστικών στιγμιότυπων – φωτογραφιών από ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ που έχουν κατά καιρούς επισκεφτεί τον Σύλλογο στην διάρκεια των 9 δεκαετιών από την ίδρυση του,

(Γ) Φωτογραφίες – στιγμιότυπα από τις ετήσιες ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ που γίνονται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

(Δ) Ειδικός χώρος προβολής του ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ με το οποίο τιμήθηκε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στις 29 Οκτωβρίου 1981.

(Ε) Ενότητα για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (1861-1922), διάδοχο του οποίου αποτελεί ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών.

(Ζ) Ενότητα για το ΑΓΙΟ ΜΥΡΟ το οποίο παρασκευάζεται κατ’ αρχαίο προνόμιο αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

(Η) Χαρακτηριστικά δείγματα από τις ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ του Συλλόγου (Παραδοσιακού Κεντήματος, Αγιογραφίας, Ζωγραφικής, Ενδυματολογίας – Δημιουργίας Πατρόν, Κοπτικής & Ραπτικής, Καλλιτεχνικής Χειροτεχνίας – Δερματοτεχνίας,  Εικαστικού Κοσμήματος & Ψηφιδωτού).

(Θ) Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ με σημαντικές στιγμές πολιτιστικών γεγονότων στην πορεία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

(Ι) Ενότητα της ειδικής έκδοσης των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

(Κ) ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών με χειροποίητες κούκλες από βαμβάκι, σύρμα, κόλλα και κατά περίπτωση μαλλιά, δέρμα, χαρτί, ξύλο, ύφασμα κ.α., δημιουργία της Ειρήνης Πρίντεζη – Φράγκου, η οποία εκφράζει αυθεντικά μια σπάνια και άγνωστη στην Ελλάδα μορφή λαϊκής τέχνης (ζωγράφου, εικαστικού χειροτέχνη και κουκλοενδυματολόγου).

(ΚΑ) Ξενάγηση σε χώρους του μεγάρου: Μαρμάρινες πλάκες με τους μεγάλους ευεργέτες, Βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, επίσκεψη των αιθουσών Σινιόσογλου, Χουρμουζιάδου και Μιχαηλίδειου.

Στο τέλος του προγράμματος, κάθε ομάδα θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις εντυπώσεις της από την επίσκεψη. 

Μπορείτε να κάνετε την κράτηση σας τώρα με email στην  διεύθυνση cpolitan@otenet.gr ή τηλεφωνικά κάθε απόγευμα (Δευτέρα – Παρασκευή) μεταξύ 18:00 και 21:00 στην Γραμματεία του Συλλόγου, στα τηλέφωνα 210 9517 072 και 210 9560 611

 

Κεντρική αίθουσα σε 3D: Έκθεση φωτογραφίας & προβολή ντοκιμαντέρ

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ