25 Φεβρουαρίου , 2017

Συζήτηση – παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βασίλη Μούτσογλου: «Τουρκία: Η ανέλιξη της προσωπικότητας του κράτους» Περιληπτική εισαγωγή – βίντεο

Περιληπτική εισαγωγή –

Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, στα πλαίσια του αδιάλειπτου ενδιαφέροντός του για τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ενώπιον πολυπληθούς και εκλεκτού ακροατηρίου συζήτηση αναφορικά με την Τουρκία και την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. κ. Βασίλη Μούτσογλου: «Τουρκία: Η ανέλιξη της προσωπικότητας του κράτους».

Το βιβλίο αυτό εξετάζει την ιστορία της Τουρκίας από την ίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την σύγχρονη εποχή, με πύκνωση της ανάλυσης όσο πλησιάζει τον 19ο αιώνα και μέχρι το τέλος του 2015. Στο Επίμετρο, γίνεται αναφορά στους παράγοντες που συνέβαλαν στον σχηματισμό της προσωπικότητας της Τουρκίας καθώς και στα στοιχεία που επηρεάζουν την έκφραση της, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον εθνοκεντρισμό ως κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας της Τουρκίας.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Γεώργιος Λεύκαρος, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου. Κωνσταντινουπολιτών, μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό, έδωσε το λόγο στην κ.  Αιμιλία Θεμοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οθωμανικής Ιστορίας, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Η ομιλήτρια αναλύοντας διεξοδικά τα κεφάλαια του πρωτότυπου και όχι συμβατικού -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- βιβλίου, ανέφερε ότι αυτό αποτελεί όχι μόνο συμβολή στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους αλλά προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση των θεσμών, δομών και λειτουργιών της Τουρκίας καταδεικνύοντας τις συνέχειες της από το οθωμανικό παρελθόν μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, στην εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στην κομβική φράση του συγγραφέα ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία σε αυτό που πραγματικά είναι η Τουρκία και σε αυτό που νομίζει η ελίτ και οι πολιτικοί της ότι είναι. Βασιζόμενος στις διαπιστώσεις του συγγραφέα, ο ομιλητής διευκρίνισε ότι το Ισλάμ είναι σύστημα δικαίου και εγγενώς πολιτικό, και με αυτό τον τρόπο ερμηνεύονται οι πολιτικές βλέψεις και η συμπεριφορά της σημερινής Τουρκίας στο διεθνές περιβάλλον. Ο κ. Μάζης ανέπτυξε τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το ρόλο που η Τουρκία επιδιώκει να παίξει.

Ο κ. Λουκάς Γ. Κατσώνης, δημοσιογράφος, εκδότης της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού Foreign Affairs, διατύπωσε τις δικές του θέσεις για την σημερινή Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αυτή δεν είναι αλλά ούτε και θα γίνει ποτέ ευρωπαϊκό κράτος. Ο ομιλητής θεωρεί ότι θα υπάρξει αναδιάταξη των δυνάμεων και των συσχετισμών στην περιοχή των Βαλκανίων και η Ελλάδα πρέπει να βγει κερδισμένη εφόσον θωρακίσει τα συμφέροντα της.

Ο κ. Βασίλης Μούτσογλου συνόψισε τη συλλογιστική του εξαιρετικά χρήσιμου βιβλίου του. Η εύστοχη παρατήρησή του στο Επίμετρο (σελ. 461) ότι η Τουρκία συνεχίζει να διαστρεβλώνει και να αντιστρέφει τα γεγονότα βασιζόμενη στην ισχύ της αλλά και υποστηριζόμενη από την ανεκτικότητα των Δυτικών, θεωρούμε ότι πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από τους αναλυτές των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Ακολούθησε γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου, η οποία συνετέλεσε ώστε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους μελετητές των σύγχρονων τουρκικών πραγμάτων.

Παρακολουθήστε το βίντεο

 

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ