17 Φεβρουαρίου , 2016

Σεπτεμβριανά ’55 – όπως αποτυπώθηκαν στον ελληνικό και ξένο Τύπο – ΣΤΡΑΤΗΣ Δ. ΤΑΡΙΝΑΣ

 

 

Πέρασαν ήδη 60 χρόνια από την εφιαλτική νύχτα τρόμου της 6ης – 7ης Σεπτεμβρίου του ΄55 που έζησε ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης με την απίστευτη σε έκταση καταστροφική μανία και πρωτοφανή θηριωδία του καθοδηγούμενου από τις κρατικές αρχές τουρκικού όχλου αλλά και με την ένοχη σιωπή του «πολιτισμένου» δυτικού κόσμου.

Ο κ. Στρατής Ταρίνας, συλλέκτης, ερευνητής και μελετητής του ελληνικού Τύπου και της δημοσιογραφίας της Πόλης, θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη εκείνων των φοβερών γεγονότων, παρουσίασε το εξαίρετο πόνημα του με τον τίτλο «Σεπτεμβριανά  ’55 – όπως αποτυπώθηκαν στον ελληνικό και ξένο Τύπο», που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Τσουκάτου».

Περιλαμβάνει πολύτιμο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και απεικονίζει τα συγκλονιστικά γεγονότα στον ελληνικό και ξένο τύπο εκείνες τις ημέρες.

Πολύ εύστοχα ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο αυτό «στα θύματα των ακραίων πολιτικών επιδιώξεων και στις επερχόμενες γενεές».

Η  κ. Πηνελόπη Τσουκάτου στον Πρόλογο του βιβλίου αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:  «…Ελπίζουμε ότι με την έκδοση αυτή προσθέτουμε ένα ακόμη «λιθαράκι» στην κατανόηση της ψυχοσύνθεσης των Κωνσταντινουπολιτών, αλλά και ένα βοήθημα σε αναγνώστες, ερευνητές, ιστορικούς.»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών συγχαίρει θερμά τον συγγραφέα κ. Στρατή Ταρίνα για την προσπάθεια του να διασώσει, να αποτυπώσει και να αναδείξει τη ζώσα μνήμη του κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού.

 

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ