28 Νοεμβρίου , 2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΤΣΟΓΛΟΥ “ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ” – 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

 

Το «Τέλος Χρόνου» είναι πολιτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο πλαίσιο ιστορικών γεγονότων που εξελίχθηκαν το 1971 στην Τουρκία και γύρω από το Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης. Ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, φοιτητής του πολυτεχνείου, είναι αντιμέτωπος με την αστυνομία που τον θεωρεί εξτρεμιστικό στοιχείο της Αριστεράς, ενώ παρασύρεται από τη δίνη που προκαλεί η εκδίωξη των Ελλήνων από την Πόλη το διάστημα μεταξύ 1955-1975. Το μυθιστόρημα αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα, κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, ψυχολογικό, και αστυνομικό.

Η ψυχή του μυθιστορήματος δεν είναι ο κεντρικός ήρωας, αλλά μια κοπέλα, Τουρκάλα συμφοιτήτρια του, με ακαθόριστο ρόλο, που του παρέχει ελπίδα διεξόδου από τις καταστάσεις που τον πιέζουν ασφυκτικά. Παρόλο που η οπτική της είναι διαφορετική, δεν διστάζει να στέκεται δίπλα του. Αλλά είναι ειλικρινής;  Η αντιμετώπιση του κινδύνου που απειλεί τον ήρωα, υπερβαίνει τις δυνάμεις του, οι οποίες πάντως είναι μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύει η αστυνομία.

Αμφιβολίες και καφκικές μεθοδεύσεις κυριαρχούν. Του είναι άγνωστο γιατί τον καταδιώκουν. Επειδή νομίζουν ότι είναι αριστερός; Επειδή είναι Έλληνας; Θα έχει μια ευκαιρία να αποφύγει το αναγκαστικό ταξίδι για κάπου αλλού; Η ύπαρξη του, τα όνειρα του είναι συνδεδεμένα με την πόλη αυτή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ποια μπορεί να είναι όμως η εξέλιξη μιας τέτοιας  ιστορίας;

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των αρμοδίων κρατικών αρχών, η είσοδος θα επιτραπεί σε όσους επιδεικνύουν βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης το τελευταίο εξάμηνο με έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ