Ο «Δάσκαλος του Γένους» Δημήτρης Φραγκόπουλος – Του πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξη Αλεξανδρή
ΕΣΤΙΑ
Ημερησία εφημερίς
14 – 15 Οκτωβρίου 2017
ΕΔΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ
Έφυγε από τη ζωή η φεγγοβόλος μορφή της πολίτικης Ρωμιοσύνης
O Δημήτρης Φραγκόπουλος υπήρξε ο τελευταίος γνήσιος εκπρόσωπος της πνευματικής και εκπαιδευτικής κληρονομιάς του Ελληνισμού της Ανατολής που άκμασε από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.
Μετά το 1923, το νέο εθνικό τουρκικό Κράτος προσπάθησε με κάθε τρόπο να εξαφανίσει αυτήν την πολιτισμική και πνευματική παράδοση, εφαρμόζοντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτουρκισμού και αφομοίωσης των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον των σκληρών δοκιμασιών και ασφυκτικών περιορισμών στα ελληνόγλωσσα μειονοτικά σχολεία της Πόλης, ο Δ. Φραγκόπουλος διετέλεσε για 35 χρόνια διευθυντής του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου (1958 – 1993).
Παρά τις άκρως αντίξοες συνθήκες, ιδίως κατά τη διάρκεια της έξαρσης του Κυπριακού ζητήματος το 1964 – 1974, το Ζωγράφειο όχι μόνο διέγραψε μια ανοδική πορεία σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του αλλά χωρίς υπερβολή μπορεί να θεωρηθεί ότι επί διεύθυνσης Φραγκόπουλου έζησε την χρυσή εποχή του. Κατά την περίοδο αυτή ανεγέρθηκαν δύο επιπλέον όροφοι στο επιβλητικό σχολείο, παράλληλα με το Επιστημονικό προστέθηκαν το Φιλολογικό και Μαθηματικό τμήμα, ενώ εκσυγχρονίστηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του Εμπορικού Λυκείου. Η δραστηριότητα αυτή προκάλεσε συχνά την αντίδραση του τουρκικού βαθέως κράτους, αλλά με το κύρος, τον ζήλο, τον ενθουσιασμό και την επιμονή που τον διέκριναν ο Φραγκόπουλος κατάφερε να επιτελέσει το έργο στο οποίο είχε αφιερωθεί. Υπό τις συνθήκες αυτές, το Ζωγράφειο εξελίχθηκε στο κυριότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πολίτικης Ρωμιοσύνης και ανέδειξε σειρά αποφοίτων οι οποίοι στη συνέχεια διέπρεψαν τόσο στη γενέτειρά τους όσο και στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ευφυΐα, το ήθος και η αισιοδοξία του ανέδειξαν τον επιφανή ομογενή εκπαιδευτικό σε σύμβολο του ελληνισμού της Πόλης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του απέδωσε το οφίκιο του Άρχοντος Δασκάλου του Γένους και παρασημοφορήθηκε από τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αφού αφυπηρέτησε το 1993, ο Φραγκόπουλος ανάλωσε το υπόλοιπο της ζωής του στον άνισο αγώνα για τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου, τη διαφύλαξη της ελληνικής Παιδείας στην Κωνσταντινούπολη και τη συγκρότηση μιας σύγχρονης ταυτότητας για τους Ρωμιούς.
Συνέταξε δεκάδες υπομνήματα και εκθέσεις, συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και έδωσε διαλέξεις με θέμα την ελληνική Παιδεία και τον Ελληνισμό της Πόλης. Δεν δίστασε να θέσει τα προβλήματα της Παιδείας στους Τούρκους αξιωματούχους αλλά και σε ξένους ερευνητές όπως το Helsinki Watch, στο πλαίσιο σύνταξης εκθέσεως για τις καταπατήσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων των Ρωμιών της Τουρκίας. Υπήρξε από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες του μεγάλου Συνεδρίου των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης «Συνάντηση στην Πόλη: το παρόν και το μέλλον» το 2006.
Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος ήταν ένας Δάσκαλος που σημάδεψε ανεξίτηλα τους μαθητές του και ταυτίστηκε με την ελληνική παιδεία της Πόλης. Ένας άνθρωπος που δεν χάιδευε αυτιά και δεν διάλεξε ποτέ τον εύκολο δρόμο, δίνοντας το παράδειγμα με τη στάση του να μείνει στην Πόλη και να αγωνιστεί για το μέλλον της Ρωμιοσύνης. Είθε να συνεχίσει να εμπνέει τους Έλληνες της Πόλης και το παράδειγμά του να τους οδηγεί προκειμένου να διατηρηθεί ζώσα η Ρωμαίικη παρουσία στην Κωνσταντινούπολη.