11 Μαρτίου , 2021

Συμμετοχή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην 1η Συμπληρωματική Συνάντηση Ανθρώπινης Διάστασης (SHDM) του ΟΑΣΕ με θέμα «Ελευθερία ΜΜΕ και Ισότητα Φύλων», 8 – 9 Μαρτίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10 Μαρτίου 2021

Συμμετοχή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην 1η Συμπληρωματική Συνάντηση Ανθρώπινης Διάστασης (SHDM) του ΟΑΣΕ με θέμα

«Ελευθερία ΜΜΕ και Ισότητα Φύλων», 8 – 9 Μαρτίου 2021

 

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζοντας την αδιάλειπτη επί πολλές δεκαετίες ενεργό παρουσία του σε Διεθνείς Οργανισμούς,  συμμετείχε  στην 1η Συμπληρωματική Συνάντηση Ανθρώπινης Διάστασης (SHDM- Ι) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με θέμα «Ελευθερία ΜΜΕ και Ισότητα Φύλων», η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 8 – 9 Μαρτίου 2021.

Αναπτύχθηκαν προφορικώς και κατατέθηκαν γραπτώς τα ζητήματα ανελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης καθώς και η ρητορική μίσους που επικρατούν στην Τουρκία.

Ειδικότερα, υπογραμμίστηκε ότι ο ελληνικός μειονοτικός Τύπος βρίσκεται υπό συνεχή απειλή και αντιμετωπίζει περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης, με ασφυκτικό έλεγχο των κρατικών Αρχών, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την δεινή κατάσταση που βρίσκονται τα ΜΜΕ στην Τουρκία.

Έγινε ειδική αναφορά στην δια του τουρκικού Τύπου εκφραζόμενη  ρητορική μίσους κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με συγκεκριμένα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Απευθύνθηκαν Συστάσεις (Recommendations) προς τον ΟΑΣΕ ώστε να προτρέψει τις κρατικές Αρχές της Τουρκίας να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, την κατάργηση διώξεων σε  βάρος των δημοσιογράφων, και τέλος, την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και των εν γένει διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα

Τηλ.: 210 951 7072, 210 9560 611, Fax: 210 959 8967

e-mail: conpolitan@gmail.com

web: http://cpolitan.gr

Facebook: Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών

Το πλήρες κείμενο της ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ / ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ (STATEMENT / RECOMMENDATIONS) 

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ