2 Σεπτεμβρίου , 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ-Σεπτεμβριανά 1955

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955

55 ΧΡΟΝΙΑ


Ημέρα τραγικής μνήμης για τον Ελληνισμό της Πόλης

Ημέρα καταισχύνης για τον πολιτισμό και την ιστορία της Τουρκίας

Την 6η Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου του Συλλόγου μας εκδήλωση μνήμης για τα θλιβερά γεγονότα που σημάδεψαν ανεπανόρθωτα την ψυχή και την υπόσταση της Πολίτικης Ρωμιοσύνης η οποία υπέστη απίστευτη σε έκταση καταστροφική μανία και πρωτοφανή βαρβαρότητα, του καθοδηγούμενου από τις κρατικές αρχές τουρκικού όχλου και την απάθεια και την ένοχη σιωπή της «προοδευτικής» και «πολιτισμένης» κοινωνίας της γείτονας χώρας.

Στην αρχή της εκδηλώσεως χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Θεμ. Παχόπουλος και επακολούθησε σύντομη και εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή από το διοικητικό μας μέλος κ. Αντ. Λαμπίδη, όλων εκείνων των γεγονότων που συνετέλεσαν στον αφανισμό του Ελληνισμού της Πόλης κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα.

Επακολούθησε σύμφωνα με το πρόγραμμα, κατάθεση μαρτυριών από τους κ.κ. Κώστα Μαφείδη, Ιωαν. Χολέβα, Νικ. Βασιαγεώργη, Γεωρ. Ισαακίδη, Ερμή Ιωαννίδη, Θεμ. Παχόπουλο και Ευθαλία Καρατράσογλου-Λαζαρίδη, άτομα που βίωσαν τις βαρβαρότητες εκείνης της τραγικής νύχτας, προκειμένου αυτές να καταγραφούν για τις επερχόμενες γενεές.

Την εκδήλωση μας τίμησαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απ. Κακλαμάνης και ο Α’ Αντιπρόεδρος αυτής κ. Γρηγ. Νιώτης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μικρασιατικών Σωματείων καθώς και πλήθος κόσμου.

Η όλη εκδήλωση συνοδεύτηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό των Γεγονότων της 6/7 Σεπτεμβρίου 1955

Τέλος ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στην πρόταση και το αίτημα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών όπως η Τουρκική Κυβέρνηση μεριμνήσει και χρηματοδοτήσει την ίδρυση Μουσείου του Ελληνισμού της Πόλης στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παρατίθεται αρχειακό και φωτογραφικό υλικό των διωγμών που υπέστη ο Ελληνισμός της Πόλης, προκειμένου αυτοί να γίνουν γνωστοί στις επερχόμενες γενεές της γείτονος και να αποτραπούν τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ