13 Μαΐου , 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΡΕΤΖΕΠ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΖΗΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΡΕΤΖΕΠ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Πριν από 22 χρόνια, το Φεβρουάριο του 1988, με αφορμή την ιστορική συνάντηση των τότε πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας, Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών ανακοίνωνε τα εξής:

«Η ευχή των Κωνσταντινουπολιτών, όπως και όλων των Ελλήνων, είναι η ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία με τη γείτονα Τουρκία. Η επιτυχία της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας στο Νταβός πιστεύουμε ότι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει στο μέλλον η τουρκική πλευρά.»

Δυστυχώς, στα 22 χρόνια που πέρασαν, από πλευράς Τουρκίας ελάχιστα και μη ουσιώδη έγιναν για τον Ελληνισμό της Πόλης, έτσι ακόμη :

  • Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζεται εκ μέρους του τουρκικού κράτους ως ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ, ενώ δεν του αναγνωρίζεται και νομική υπόσταση.
  • Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή
  • Οι ακίνητες και κινητές περιουσίες των απελαθέντων Ελλήνων όπως και πολλών ευαγών ιδρυμάτων της Ομογένειας έχουν δημευθεί και απαλλοτριωθεί (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).

Ο Ελληνισμός της Πόλης του οποίου οι παππούδες και οι πατεράδες του βίωσαν το τα καταναγκαστικά έργα στα βάθη της Μ. Ασίας το 1941, τον εξοντωτικό Φόρο Περιουσίας (Βαρλίκ Βεργκισί) το 1942, τα «Σεπτεμβριανά» το 1955 και τις «απελάσεις» το 1964, οι δε μαθητές και μαθήτριες του που εξαναγκάζονταν κάθε πρωϊ να ψέλνουν τον ύμνο «πόσο ευτυχής είναι αυτός που λέγει ότι είναι τούρκος», θέλουν να ξεχάσουν και να απαλείψουν από τη μνήμη τους το παρελθόν που σημάδεψε τραγικά την ψυχή, την προσωπικότητα και την πολιτισμική τους κληρονομιά.

Ο αξιότιμος Πρωθυπουργός της Τουρκίας εμφανίζεται καλοπροαίρετος με πρόθεση να επανορθώσει τις εγκληματικές πράξεις των παρελθόντων  κυβερνήσεων της χώρας του. Το ερώτημα είναι αν πράγματι μπορεί;

Οι Κωνσταντινουπολίτες όπου γης θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσία του κ. Ρετζέπ Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα και αναμένουν να αποκατασταθούν οι αυθαιρεσίες των Τουρκικού Κράτους εις βάρος της Κωνσταντινουπολίτικης Ομογένειας.

Ευκταίο θα ήταν πλην των γνωστών προβλημάτων (Οικ.Πατριαρχείο, περιουσίες κ.α) άμεσα να εξαγγείλει ο κ. Πρωθυπουργός της Γείτονας Χώρας :

  • Να επιστραφεί στην Ομογένεια της Πόλης η Βιβλιοθήκη του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου.
  • Να καταργηθεί ο προ δεκαετιών καθιερωθείς θεσμός του τούρκου υποδιευθυντή στα σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας.
  • Να δοθεί η δυνατότητα να φοιτούν στα σχολεία της Μειονότητας και τα παιδιά των ελληνικών οικογενειών που εργάζονται και διαβιούν στην Κωνσταντινούπολη.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η επίσκεψη του κ. Ρετζέπ Τ. Ερνογάν στη χώρα μας να αποτελέσει μία νέα αφετηρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.

Καλλιθέα Αττικής, 13 Μαϊου 2010

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ