7 Μαΐου , 2015

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ Γ. Σ. ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ 2015

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1/1/2014 – 31/3/2015 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ 2015

Αγαπητά Μέλη,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και εμού προσωπικά, σας καλωσορίζω στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή μας.
Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 15ης Μαΐου 2013, συνέχισε τις προσπάθειες για την ευόδωση του έργου του ιστορικού αυτού Συλλόγου.
Προς εκπλήρωση αυτών των επιδιώξεων, το Δ.Σ. έθεσε ως βασικούς στόχους:
α) την προβολή και ενίσχυση του πολυσχιδούς έργου του Συλλόγου, και
β) την ανάδειξη των ομογενειακών θεμάτων
με ενέργειες και δραστηριότητες όπως:
– Η συστηματική διοργάνωση εκδηλώσεων στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου μας.
– Η συνεχής αναβάθμιση της διαδικτυακής ιστοσελίδας μας με τρέχουσα ενημέρωση και εμπλουτισμό της με αρχειακό υλικό.
– Η προσέλκυση και εγγραφή νέων μελών, τακτικών καθώς και αρωγών.
– Η συμμετοχή του Συλλόγου στην ετήσια συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ
– Οι επαφές του Συλλόγου με Αρχές και φορείς της ελληνικής Πολιτείας καθώς και με την ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη.

Κάνοντας έναν απολογισμό από τον Ιανουάριο 2014 μέχρι σήμερα, απαριθμούμε τις δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε.
Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία και λαμπρότητα η ετήσια πανηγυρική πνευματική τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας. Κατά την τελετή τιμήθηκαν ο εκδοτικός οίκος «Ιστός» της Πόλης για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβίωση του πνευματικού πολιτισμού της Βασιλεύουσας και στην αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των δύο γειτονικών λαών, και ο Κωνσταντινουπολίτης συγγραφέας, θεατρολόγος και ηθοποιός Θεμιστοκλής (Θέμης) Πάνου, ο οποίος κατέκτησε το βραβείο «Coppa Volpi» Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την ερμηνεία του στην ταινία «Μiss Violence».
Στις 20 Φεβρουαρίου 2014 γιορτάσαμε με τις παρέες μας την Τσικνοπέμπτη στο αποκριάτικο πολίτικο γλέντι που έγινε στο Μέγαρο του Συλλόγου μας.
Στις 12 Μαρτίου 2014 δόθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Συλλόγου μας μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό η εξαιρετική μουσική παράσταση «Κιθάρα, βιολί και φωνή» με τη πολυτάλαντη Ραλλία Χρηστίδου και τη διακεκριμένη βιολίστρια Μιγκέν Σελμάνι.
Στις 19 Μαρτίου 2014 ο εκλεκτός φίλος και μέλος του Συλλόγου μας κ. Εμμανουήλ Τζούμης παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε την Καλλιθέα μας» αφιερωμένο στη μνήμη του αδελφού του Απoστόλου και των γονέων του Δημητρίου και Ελένης. Στην εκδήλωση συμμετείχε το κουιντέτο πνευστών της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Καλλιθέας.
Στις 28 Μαΐου 2014 πραγματοποιήσαμε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου εκδήλωση Μνήμης της Αλώσεως της Πόλης με τον τίτλο «Ο Απόηχος της Αλώσεως στην Ελληνική Λαϊκή Ψυχή» με κεντρικό ομιλητή τον Αντιστράτήγο ε.α. κ. Ιωάννη Βερβενιώτη. Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου κ. Θεοδώρου Κοκκορίκου, απέδωσε θρήνους και τραγούδια της Αλώσεως, συνοδεία Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων.
Στις 17 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο προκειμένου να υποβάλει τα σέβη της, κατά την επίσκεψη Αυτού στην Αθήνα.
Στις 23 Ιουνίου 2014 έγινε η καθιερωμένη ετήσια Έκθεση και Τελετή Απονομής διακρίσεων των σπουδαστών των Εργαστηρίων Τέχνης στην Αίθουσα Τελετών του Συλλόγου μας.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 διοργανώσαμε μια Μουσική Βραδιά Μπύρας, διασκεδάζοντας με τις παρέες μας στον καταπράσινο κήπο του Συλλόγου μας.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 ο Σύλλογος μας τιμώντας την 59η τραγική επέτειο μνήμης των Σεπτεμβριανών του ΄55, παρουσίασε το μυθιστόρημα του γνωστού συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη με τον τίτλο ΄55. Το βιβλίο προλόγισε ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο Σύλλογος μας συμμετείχε και φέτος -όπως πράττει ανελλιπώς επί δεκαετίες- στις εργασίες της Συνδιάσκεψης “2014 Human Dimension Implementation Μeeting” του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – ΟΑΣΕ (The Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE) που οργανώθηκε από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Office for Democratic Institutions and Human Rights – ODIHR) στη Βαρσοβία από 22 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2014. Εξετέθησαν διεξοδικά και ανεδείχθησαν όλα τα θέματα που αφορούν στις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διεθνή προβολή αυτών. Οι εκτενέστατες εισηγήσεις κατετέθησαν στα Πρακτικά της Συνδιάσκεψης και ευρίσκονται ανηρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ, καθώς και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.

Στις 3 – 5 Οκτωβρίου 2014 ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών συμμετείχε στο 3ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών που οργανώθηκε από την Οι.Ομ.Κω. και πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο Αλίμου, με Έκθεση τεκμηρίων από την πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη του Ελληνισμού της Πόλης. Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, και ο Μουσικός Όμιλος «Αρμονία» έδωσαν παραστάσεις με παραδοσιακούς χορούς και εκτέλεση ελληνικών τραγουδιών.
Στις 29 Νοεμβρίου 2014 διοργανώσαμε μια χαρούμενη Μουσική Βραδιά Κρασιού, με τη συμμετοχή μελών και φίλων του Συλλόγου στη ζεστή αίθουσα του Συλλόγου.
Στα πλαίσια των επαφών με την Ομογένεια της Πόλης, στις 17-19 Νοεμβρίου 2014 τετραμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, με προεξάρχουσα την ακρόαση παρά της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επαφή με τους ομογενειακούς παράγοντες και φορείς, η διαπίστωση των προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται, τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί καθώς και η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για την μελλοντική πορεία της Κωνσταντινουπολίτικης ομογένειας. Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών ενημερώθηκαν διεξοδικώς για τις δράσεις, τις εξελίξεις και τα μελλοντικά σχέδια εντός της κοινότητας και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το έργο που διεξάγεται, αλλά και την αμέριστη στήριξη τους στις πρωτοβουλίες που η κοινότητα αναλαμβάνει.
Μεταφέρθηκε το μήνυμα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών ότι εργάζεται για τον κοινό σκοπό που είναι η ανάπτυξη και η ευημερία της ομογένειας της Πόλης, και εκφράσθηκε η επιθυμία για μια καρποφόρα συνεργασία μεταξύ μας.
Στις 6 έως 17 Δεκεμβρίου 2014 οργανώθηκε Χριστουγεννιάτικη Αγορά χειροποίητων κοσμημάτων, ζωγραφικών πινάκων κ.λπ.. Τα έσοδα διατέθηκαν για την ενίσχυση του Δέματος Χριστουγέννων σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 έγινε η ετήσια πανηγυρική Πνευματική Τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας, κατά την οποία τιμήθηκαν οι Διδασκάλισσες της Πόλης εν τω προσώπω της κ. Μαρίκας Κοντοπούλου, τ. Διευθύντριας του Ζαππείου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινουπόλεως για το θαυμαστό έργο τους στην Εκπαίδευση της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας και εκδότης για τον αγώνα του υπέρ της αναδείξεως των δικαίων του Ελληνισμού.
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών υπήρξε συνδιοργανωτής στην εκδήλωση «Μισός Αιώνας από τις Απελάσεις», η οποία οργανώθηκε από την εφημερίδα «Ο Πολίτης» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2015 στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Στις 11 Μαρτίου 2015 διεξήχθη η πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα «Τα Αρχεία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης» με εισηγητές την κ. Αικατερίνη Μπεκιάρογλου – Εξαδακτύλου, Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, και τον κ. Νίκο Ατζέμογλου, Συγγραφέα – Ερευνητή.

Την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 ο Σύλλογος μας οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία και αθρόα συμμετοχή φίλων και μελών του Συλλόγου μας Μουσική Εκδήλωση με φαγητό και ποτό στο κέντρο Narkissos, με τον Κωνσταντινουπολίτη συνθέτη και τραγουδιστή του θρυλικού μουσικού συγκροτήματος Charms Τέρη Ιερεμία και την Ντομένικα Μαντέλη. Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν για την ενίσχυση του Πασχαλινού Δέματος Αγάπης.

Τιμώντας την 562η επέτειο Μνήμης της Άλωσης της Βασιλεύουσας, ο Σύλλογος μας προγραμματίζει εκδρομή μελών και φίλων στην Σπάρτη και τον Μυστρά, στις 28 – 30 Μαϊου 2015, συμμετέχοντας στις Εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Σπάρτης αποτίοντας φόρο τιμής στον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα και τους συν αυτώ πεσόντες.

Σεμινάρια Εργαστηρίων Τέχνης
Το μέγαρο του Συλλόγου αποτελεί μια πραγματική κυψέλη δημιουργικής δράσης και μάθησης. Καθημερινά δεκάδες μέλη και φίλοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ζήλο και επίδοση τα σεμινάρια στα οποία παραδίδουν εκλεκτοί δάσκαλοι και καθηγητές, όπως: Αγιογραφία, Εικαστικό Κόσμημα & Ψηφιδωτό, Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί, Ευρωπαϊκή Ιστορία, Ζωγραφική, Τουρκική Γλώσσα, Καλλιτεχνική Χειροτεχνία – Δερματοτεχνία, Κοπτική – Ραπτική – Δημιουργία Πατρόν, Παραδοσιακό Κέντημα και Σκάκι.
Δέμα Αγάπης Πάσχα και Χριστουγέννων
Συνεχίζοντας την παράδοση προσφοράς στον συνάνθρωπο μας, πραγματοποιήσαμε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα τη διανομή ενός πολύ πλούσιου σε είδη τροφίμων δέματος σε 180 απόρους συνανθρώπους μας, με την αξιέπαινη φροντίδα των Κυριών της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Συλλόγου μας καθώς και με την υλική και οικονομική χορηγία επιχειρήσεων, μελών και φίλων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Επίσης, έγινε διανομή και χρηματικού βοηθήματος σε πολλούς αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας από τα έσοδα του Κατσολεδάκειου Ιδρύματος, του οποίου μέλη του Δ..Σ. του Συλλόγου μας είναι συνδιαχειριστές.

Αναφορικά με τις σχέσεις μας με την ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., δηλώνουμε ότι δυστυχώς εξακολουθούν να διαπιστώνονται προσπάθειες εξοστρακισμού του Συλλόγου για τρίτη συνεχή θητεία από τη διοίκηση της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., με παράδειγμα τις αρχαιρεσίες της 19ης Ιανουαρίου 2014.
Συγκεκριμένα, η αναιτιολόγητη περικοπή μιας έδρας αντιπροσώπου μας χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωσή μας, με συνέπεια τον αποκλεισμό του Προέδρου του Συλλόγου μας από τους αντιπροσώπους της Γ.Σ. της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.
Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. ενεργεί και κινείται αυτόνομα -δίκην υπερσωματείου- χωρίς να συνεργάζεται, όπως ορίζουν ρητά τα εδάφια 5 και 8 του άρθρου 3 του καταστατικού της Οι.Ομ.Κω., με τα άλλα σωματεία, υποκαθιστώντας τις λειτουργίες και δραστηριότητες τους.
Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η αναθεώρηση του καταστατικού άρθρου 12 περί συγκρότησης της Γ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. καθώς και του άρθρου 15 περί εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου εις τρόπον ώστε να υπάρξει πραγματική αντιπροσώπευση των σωματείων – μελών.
Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. εξακολουθεί την εις βάρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών λασπολογία και κατασυκοφάντηση του παραποιώντας την αλήθεια με μομφές οι οποίες προσάπτονται σ’ αυτόν, με στόχο την περιθωριοποίηση του. Το γεγονός αυτό αποτελεί δυστυχώς παγιωμένη διχαστική τακτική της ηγεσίας της Οι.Ομ.Κω, που τορπιλίζει την προσδοκώμενη ενότητα και την εποικοδομητική συνεργασία των φορέων της Ρωμιοσύνης, την οποία ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έχει αποδείξει εμπράκτως από δεκαετίες.
Θέσεις του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών παραμένουν η ενότητα και η συνεργασία όλων των αδελφών σωματείων και φορέων, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν. Όμως, οι υπεραμυνόμενοι για ενότητα οφείλουν να γνωρίζουν ότι αυτή προϋποθέτει τον σεβασμό της ιστορίας κάθε σωματείου.
Τα έργα και οι ημέρες της Οι.Ομ.Κω. όσο και η αξιοπρεπής στάση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κρίνονται καθημερινά και ο κάθε καλόπιστος και ανιδιοτελής εξάγει τα συμπεράσματά του.

Αγαπητά Μέλη,
Ολοκληρώνοντας τον Απολογισμό, θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι, βασικό μέλημα και προτεραιότητα μας παραμένει πάντοτε το οικονομικό ζήτημα, το οποίο δυστυχώς αποτελεί και καθοριστικό παράγοντα για τις δραστηριότητες του Συλλόγου, και το οποίο απορροφά τον μεγαλύτερο χρόνο και εντείνει τις προσπάθειες της διοίκησης προς αντιμετώπισή του, πράγμα το οποίο εξ άλλου αποτυπώνεται τόσο στον απολογισμό όσο και στον προϋπολογισμό.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι απαιτείται η συστράτευση όλων μας με προσφορά που πρέπει να στηρίζεται στη συλλογικότητα, την ανιδιοτέλεια και στην αγάπη προς το Σύλλογο.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δωρητές και χορηγούς μας, στην οικονομική συνδρομή των οποίων στηριζόμαστε και προσδοκούμε. Επίσης, ευχαριστώ θερμά τους δασκάλους και μαθητές των σεμιναρίων μας, τις κυρίες της Επιτροπής Αλληλεγγύης, το προσωπικό καθώς και τους συνεργάτες μου μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι ένας έκαστος μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον Σύλλογο._
Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ