16 Οκτωβρίου , 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συμμετοχή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για Θέματα Μειονοτήτων 12-13 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στο Ευρωπαϊκό  Φόρουμ με θέμα

“Conflict prevention and the protection of the human rights of minorities”

12 – 13 Οκτωβρίου 2021  

 

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζοντας την αδιάλειπτη επί πολλές δεκαετίες ενεργό παρουσία του σε Διεθνείς Οργανισμούς,  συμμετείχε  στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για θέματα μειονοτήτων, με τον τίτλο “Conflict prevention and the protection of the human rights of minorities”, που οργάνωσε το Tom Lantos Institute (TLI) στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12 – 13 Οκτωβρίου 2021.

Στην προφορική παρέμβαση του εκπροσώπου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γενικού Γραμματέα κ. Αντώνη Λαμπίδη αναπτύχθηκαν οι επί σειρά δεκαετιών μεθοδευμένες και οργανωμένες από το τουρκικό κράτος κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, με αποκορύφωμα τα Σεπτεμβριανά και τις απελάσεις, γεγονότα που κατέληξαν στην δραματική συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Κατατέθηκαν Συστάσεις (Recommendations) όπως η τουρκική κυβέρνηση

  1. προβεί σε αποφασιστικές ενέργειες ώστε να καταργήσει πολιτικές διακρίσεων κατά της ελληνικής μειονότητας.
  2. προσκαλέσει μέλη της μειονότητας στα Ανώτατα Νομοθετικά Όργανα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στα δικαιώματα τους
  3. αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως διεθνή νομική οντότητα και να επιτρέψει άμεσα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Οι Εισηγήσεις και Συστάσεις του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών θα ληφθούν υπ΄ όψη από τον Ειδικό Εισηγητή για Θέματα Μειονοτήτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Καθηγητή Fernand de Varennes στην 14η Σύνοδο του Forum on Minority Issues του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στην Γενεύη, τον Δεκέμβριο 2021, καθώς και στην 49η Σύνοδο του Human Rights Council του ΟΗΕ, τον Μάρτιο 2022.

Το πλήρες κείμενο της Εισήγησης / Συστάσεων είναι αναρτημένο ΕΔΩ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα

Τηλ.: 210 951 7072 – Fax: 210 9560 611

e-mail: conpolitan@gmail.com web: http://cpolitan.gr

Facebook: Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ