1 Ιουνίου , 2013

Δελτίο τύπου για την εκδήλωση της επετείου 560 χρόνων από την Άλωση της Πόλης

Λογότυπο Συλλόγου Κωσταντινουπολιτών30 Μαΐου  2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση  του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

για την επέτειο των 560 ετών από την  Άλωση της Πόλης

και τη συμπλήρωση 85 ετών από την ιδρυσή του

___

 

Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, τιμώντας την επέτειο των 560 ετών από την Άλωση της Πόλης και εορτάζοντας την συμπλήρωση 85 ετών από την ίδρυσή του, στις 29 Μαΐου 2013 πραγματοποίησε εντυπωσιακή εκδήλωση στο ασφυκτικά κατάμεστο  Αμφιθέατρο»  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στην Αθήνα.

Η τελετή άρχισε με χαιρετισμό του πρόεδρου του Συλλόγου κ. Αντώνη Λαμπίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο συγκλονιστικότερο γεγονός της μαρτυρικής πορείας του Γένους μας, την Άλωση της Βασιλεύουσας, καθώς και στο λαμπρό ιστορικό του Συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Ο Κωνσταντινουπολίτης ποιητής και ζωγράφος Γεώργιος – Αιμίλιος Έδεν απήγγειλε ένα φλογερό ποίημα του για τη θυσία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, συνοδεία της αρπίστριας θυγατέρας του Αναστασίας, η οποία με την εξαίσια φωνή της μάγεψε κυριολεκτικά το ακροατήριο.

Στη συνέχεια, ο κύριος ομιλητής Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός  Φραγκούλης Φράγκος ανέπτυξε το θέμα της εκδήλωσης «Ή Άλωση της Βασιλεύουσας και οι Κρυπτοχριστιανοί». Με την αμεσότητα του λόγου και την παρρησία που τον διακρίνει, μας μετέφερε σε εκείνη την αποφράδα ημέρα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ όλα τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας και σφράγισαν την μοίρα του Ελληνισμού, αλλά και να απαιτήσουμε τη δικαίωση μας. Τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που παρουσίασε ο στρατηγός, έχοντας και ιδίαν αντίληψη, για το ακανθώδες ζήτημα των Κρυπτοχριστιανών στην Τουρκία προξένησαν βαθιά εντύπωση.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου, του πολιτικού κόσμου, στρατηγοί, πρέσβεις, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι Μικρασιατικών σωματείων, φίλοι και μέλη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Στον Εκθεσιακό Χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, οι προσκεκλημένοι είχαν την μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα φωτογραφικό υλικό αναφερόμενο στις πολυσχιδείς δραστηριότητες του Συλλόγου, τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στην φιλανθρωπία. Επιπλέον, εκτέθηκαν για πρώτη φορά σπάνια ιστορικά τεκμήρια του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Έτος Ιδρύσεως 1928

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα

Τηλ.: 210 951 7072 Φαξ 210 959 8967

www.cpolitan.gr

Ακολουθεί το βίντεο από την εκδήλωση:

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ