21 Δεκεμβρίου , 2013

Ενημερωτική επιστολή προς τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

LogoΙανουάριος 2014

Αγαπητά μέλη, φίλες και φίλοι, σας ευχόμαστε ολόψυχα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!

Ο Σύλλογος μας, το ιστορικό αυτό σωματείο των Κωνσταντινουπολιτών εισέρχεται αισίως στο 86ο έτος της πολύχρονης και πολυσχιδούς δράσης του.

 

Τα τελευταία χρόνια, το μέγαρο του Συλλόγου είναι μια πραγματική κυψέλη δημιουργικής δράσης και μάθησης. Καθημερινά δεκάδες μέλη και φίλοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ζήλο τα σεμινάρια στα οποία παραδίδουν εκλεκτοί δάσκαλοι και καθηγητές, όπως:

1. Αγιογραφίας								διδάσκει				ο κ. Τάσος Καθαρόπουλος
2. Ζωγραφικής													η κ. Έλλη Μέλη
3. Τουρκικής Γλώσσας											η κ. Αικατερίνη Παυλοπούλου
4. Κοπτικής - Ραπτικής											η κ. Αικατερίνη Κανή
5. Παραδοσιακού Κεντήματος										η κ. Ευαγγελία Ασβεστά
6. Εικαστικού Κοσμήματος										η κ. Αλεξάνδρα Ντάλλα
7. Νεοελληνικής Ιστορίας											ο κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου
8. Παραδοσιακών Χορών											η κ. Δήμητρα Γρατσιούνη
9. Σκάκι															οι κ. Κωνσταντίνος Μουτούσης
															& κ. Χρήστος Πιλάλης (Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ.)
10. Χορωδία “ΑΡΜΟΝΙΑ”.  Κάθε Τρίτη απόγευμα, ο Σύλλογος μας φιλοξενεί για πρόβες αυτή την
εκπληκτική χορωδία που διευθύνει ο μαέστρος κ. Γεώργιος Σακκογιάννης και της οποίας πολλά 
μέλη της προέρχονται από τον “Οίκο Τυφλών” Καλλιθέας. Η εξαίσια φωνή των μελών της χορωδίας 
που πηγάζει από την ψυχή τους κυριολεκτικά μαγεύει κάθε φιλόμουσο ακροατή.

“Δέμα Αγάπης” των Χριστουγέννων

Το Τμήμα Κυριών του Συλλόγου μας για άλλη μια φορά πραγματοποίησε τη διανομή ενός πολύ πλούσιου δέματος είκοσι και πλέον ειδών τροφίμων σε 150 απόρους συνανθρώπους μας, στους οποίους προσφέρθηκε και γεύμα στο εντευκτήριο του Συλλόγου μας. Επίσης φέτος, έγινε διανομή και χρηματικού βοηθήματος σε πολλούς αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας από τα έσοδα του Κατσολεδάκειου Ιδρύματος, του οποίου μέλη του Δ..Σ. του Συλλόγου μας είναι συνδιαχειριστές.

 

Ελληνοτουρκικά θέματα

Τα προβλήματα της Ελληνικής Μειονότητας ή της Ομογένειας της Πόλης όπως συνήθως αποκαλούμε, άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των κυβερνήσεων των δύο γειτονικών κρατών. Τα κράτη έχουν συμφέροντα.

Οι εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις προασπίζονται πάντοτε και με κάθε τρόπο τα συμφέροντα αυτά και επιζητούν ανταλλάγματα για να ικανοποιήσουν τις αδικίες και τους κατατρεγμούς που υπέστη η Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Η ρεαλιστική αυτή θέση του Συλλόγου μας, που πηγάζει από εμπειρία 40 και πλέον ετών, δικαιώθηκε πλήρως και όσοι δημοσίως εκφράσθηκαν εναντίον της εκτέθηκαν στην ελληνική κοινή γνώμη.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Εκδοτικός οίκος “ΙΣΤΟΣ” στην Κωνσταντινούπολη

Ο ελληνισμός δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα. Παρά την δραματική του συρρίκνωση στην Κωνσταντινούπολη, δίνει το παρόν στην πνευματική ζωή της Βασιλεύουσας με τον εκδοτικό οίκο “ΙΣΤΟΣ” που ιδρύθηκε το 2011 από μια δυναμική ομάδα νέων ανθρώπων με σκοπό να αναβιώσει και να προωθήσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωμιοσύνης της Πόλης, αλλά και να συμβάλει με τις εκδόσεις του στην αλληλοκατανόηση και την αλληλογνωριμία των δύο γειτονικών λαών. Μετά από μισό αιώνα σιωπής και απραξίας, η πλούσια πνευματική παράδοση του ελληνισμού της Πόλης ξαναγεννιέται από την τέφρα της. Χαιρετίζουμε και βραβεύουμε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια.

 

Θεμιστοκλής Πάνου

Ο Κωνσταντινουπολίτης ηθοποιός, καθηγητής θεατρολογίας και συγγραφέας

Βραβευμένος πρόσφατα στο Φεστιβάλ Βενετίας ως ο καλύτερος ηθοποιός, διάκριση που ποτέ δεν έχει κερδίσει Έλληνας ηθοποιός, για την ερμηνεία του στην ταινία “Miss Violence”.

Ο Σύλλογος μας στο παρελθόν είχε αναπτύξει αξιομνημόνευτη και αξιοζήλευτη θεατρική δράση, με τον “Ερασιτεχνικό Θίασο Κωνσταντινουπολιτών” που ανέβασε πολλά θεατρικά έργα, σχεδόν επί δύο δεκαετίες. Ψυχή και κινητήριος δύναμη της δημιουργίας του Θιάσου υπήρξε ο αείμνηστος θεατράνθρωπος Σπύρος Λίνας.

 

Με την ευκαιρία της βράβευσης του συμπολίτη μας κ. Θεμιστοκλή Πάνου, ελπίζουμε τα παλαιά στελέχη του “Ερασιτεχνικού Θιάσου Κωνσταντινουπολιτών” να παρευρεθούν στην πνευματική εκδήλωση του Συλλόγου μας. Η παρουσία τους τιμά την λαμπρή ιστορία του ιστορικού μας σωματείου.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιo

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ