27 Ιουλίου , 2012

Εντυπώσεις από την Εκδήλωση του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών στις 7/6/12

 

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών ένα μικρό θαύμα. Το χορευτικό του Συλλόγου μας κλείνοντας ένα χρόνο από την δημιουργία του, παρουσίασε όμορφους παραδοσιακούς χορούς σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον Σύλλογο όσον αφορά στα Μαθήματα των Εργαστηρίων Τέχνης.
Η πρώτη μας χρονιά είχε αρκετές δυσκολίες, αλλά όπως λέει και ο λαός μας, κάθε αρχή και δύσκολη. Μέσα στη χρονιά μαθαίναμε συνεχώς μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών χορών με αρκετές παραλλαγές, έχοντας ως στόχο την καλύτερη και πληρέστερη εκτέλεσή τους. Από πολίτικο χασάπικο, χασαποσέρβικο και μικρασιάτικους καρσιλαμάδες μέχρι θρακιώτικο ζωναράδικο, νησιώτικα και χορούς από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Η χορευτική μας ομάδα στην πρώτη της απόπειρα κατόρθωσε με μία ώρα μαθήματος την εβδομάδα να παρουσιάσει επιτυχώς πέντε χορούς (πολίτικο χασάπικο, χασαποσέρβικο, καρσιλαμά, απτάλικο και τέλος ένα καλαματιανό).
Η εκδήλωση έλαβε χώρα μέσα σε μια πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα στον δροσερό μας κήπο, στολισμένο με τραπεζάκια και αναμμένα φαναράκια με την έντονη παρουσία φίλων και συγγενών να γεμίζουν τον χώρο και να μας τιμούν με την παρουσία τους. Τα εδέσματα πλούσια, σπιτικά φτιαγμένα με αγάπη από τα χέρια των μαθητριών του χορευτικού, οι παραδοσιακοί χοροί να συνεχίζονται και μετά το τέλος της παρουσίασης, μιας και ο χώρος ήταν διαθέσιμος για όποιον επιθυμούσε να χορέψει, με το κέφι και την καλή διάθεση να βρίσκονται στο ζενίθ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την δασκάλα του χορευτικού μας Δήμητρα Γρατσιούνη που με αδιάκοπο ζήλο και όρεξη δούλεψε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με όλη την ομάδα. Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην χορευτική ομάδα για το κέφι και τη ζωντάνια τους. Χωρίς την δημιουργική παρουσία όλων μας τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Του χρόνου με μεγαλύτερη εμπειρία αλλά με την ίδια διάθεση και δίψα ευελπιστούμε σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και περιμένουμε κι άλλους φίλους των παραδοσιακών χορών να αγκαλιάσουν το εγχείρημά μας.
Καλό Καλοκαίρι !

 

Κωνσταντίνος Παρασκούδας

Υπεύθυνος Οργάνωσης Χορευτικής Ομάδας και Αναπληρωματικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ