6 Οκτωβρίου , 2018

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ισόβιος, Επίτιμος Πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών – Βράβευση του «Πράσινου Πατριάρχη» από την Βουλή των Ελλήνων

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική, κοινή εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων και του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ανακηρύχτηκε ισόβιος, επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης  τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την πολύπλευρη, πολύτιμη και ανεκτίμητη προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε σε απ΄ ευθείας σύνδεση από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής, ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών – 90 χρόνια» το οποίο περιγράφει την πορεία του Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού από το 1900 μέχρι τις μέρες μας μέσα από την πορεία 90 χρόνων του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, του Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, η τιμητική βράβευση από την Βουλή των Ελλήνων και η ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη ως Ισόβιου, Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόλυτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, για την οποία ανέλαβε δεκάδες πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Φωτογραφίες από τις ανά τον κόσμο πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη προβάλλονταν στην οθόνη της αίθουσας κατά την διάρκεια προσέλευσης των προσκεκλημένων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Γεώργιος Λεύκαρος, στην προσφώνησή του, αναφέρθηκε στην απόφαση του Συλλόγου να ανακηρύξει την Α.Θ. Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ως Ισόβιο, Επίτιμο Πρόεδρο αυτού, ως την προσωπικότητα εκείνη η οποία επί 27 συναπτά έτη παραμένει στο πηδάλιο ενός θεσμού, ο οποίος  για 17 αιώνες αποτελεί τον αστείρευτο φάρο της Ορθοδοξίας, της Μεγάλης του Χριστού Αγίας Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του ως Ισοβίου, Επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συγκίνησε το ακροατήριο λέγοντας: «Ως Αρχιεπίσκοπος και Ποιμενάρχης της Κωνσταντινουπόλεως, αισθανόμεθα μεγάλη συγκίνηση διότι από την σήμερον φέρομεν τον τιμητικόν τίτλον του Ισοβίου Επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, του εν Αθήναις».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την χορωδία « Μαΐστορες της Πόλης», υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Μαΐστορος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Γρηγόρη Νταραβάνογλου, η οποία έψαλε Βυζαντινούς ύμνους προς τιμήν της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργοί,  πρώην πρόεδροι της Βουλής, υπουργοί, πρέσβεις, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών, Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, επίσημοι προσκεκλημένοι καθώς και πλήθος μελών και φίλων του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο συνόδευαν από την Κωνσταντινούπολη, ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας, και ο διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος.

 

 

 

Η μαγνητοσκοπημένη κοινή εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων και του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών έχει αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι YouTube του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.

https://www.youtube.com/watch?v=CVgRSuOaKrY

 

Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε μια από τις ενότητες της εκδήλωσης, μπορείτε να επιλέξετε:

Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε μια από τις ενότητες της εκδήλωσης, μπορείτε να επιλέξετε:

Α. Έναρξη – Ντοκιμαντέρ «90 χρόνια Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (1928-2018)»

Β. Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου

Γ. Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικολάου Βούτση

Δ. Χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Γεωργίου Λεύκαρου

Ε. Τίμηση της Α.Θ.Π.  του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από την Βουλή των Ελλήνων για την ανεκτίμητη προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος και ανακήρυξη του ως Ισοβίου, Επιτίμου Προέδρου του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

ΣΤ. Αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη – μέρος πρώτο για την προστασία του περιβάλλοντος

Ζ. Αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη – μέρος δεύτερο για τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

Η. Βυζαντινοί Ύμνοι προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη από την χορωδία «Μαΐστορες της Πόλης»

Θ. Τέλος εκδήλωσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ