8 Μαΐου , 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 Απριλίου 2012

                Στις 28-30 Μαρτίου 2012 αντιπροσωπεία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Λαμπίδη, τον Γεν. Γραμματέα κ. Νικόλαο Βασιαγεώργη και τον τ. Πρόεδρο κ. Θεμιστοκλή Παχόπουλο, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εκ του σύνεγγυς αλληλογνωριμία με τους ομογενειακούς παράγοντες και φορείς, η διαπίστωση των προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται καθώς και η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για την μελλοντική πορεία της Κωνσταντινουπολίτικης Ομογένειας, η οποία μετά από πολλών ετών βαρυχειμωνιά εισέρχεται επιτέλους σε ανοιξιάτικη περίοδο.

Οι συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, ήταν οι ακόλουθες:

–         Ακρόαση παρά της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, πεντηκοντάλεπτης διάρκειας

–         Ωριαία συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων μετά του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Νικολάου Ματθιουδάκη

–         Συνάντηση μετά του Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Βίκτωρος Μαλιγκούδη, συνοδευόμενη από ξενάγηση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και γνωριμία με τους διδάσκοντες στο Σπουδαστήριο Ελληνικής Γλώσσας

–         Επίσκεψη και ανταλλαγή απόψεων επί δίωρο, μετά του Προέδρου κ. Παντελή  Βίγκα και των μελών  του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, στην έδρα αυτού

–         Πολύωρες συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων μετά των Διευθυντών των Λυκείων μας κ.κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Ζωγραφείου Λυκείου, Βικτωρίας Λαιμοπούλου, Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, και Δέσποινας Παπίνη-Φιλίππου, Ζαππείου Λυκείου, καθώς και

–         μετά του Άρχοντος της Μ.τ.Χ.Ε., Δασκάλου του Γένους, κ. Δημητρίου Φραγκόπουλου.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών ενημερώθηκαν διεξοδικώς για τις δράσεις, τις εξελίξεις και τα μελλοντικά σχέδια εντός της κοινότητας και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο που διεξάγεται, αλλά και τη στήριξη τους στις πρωτοβουλίες που η κοινότητα αναλαμβάνει.

Οι συναντήσεις έγιναν σε κλίμα φορτισμένο από την αγωνία για το αύριο της Ομογένειας θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων που επίμονα ζητούν την απάντησή τους:

–         Πώς θα αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα;

–         Ποιές είναι οι προτεραιότητες της Ομογένειας;

–         Ποιό είναι το μέλλον των Σχολείων;

–         Θα συνεχίσει και θα διευρύνει το Σισμανόγλειο Μέγαρο τις πολιτισμικές του δραστηριότητες;

Διαπίστωση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών είναι ότι με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια διαμορφώνονται στις δύο γειτονικές χώρες, Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ελληνισμός της Πόλης θα επανακτήσει σύντομα την παλαιά του δυναμικότητα, αρκεί οι ενδεδειγμένες ενέργειες να έχουν εφικτούς στόχους αλλά και υψηλά, μακρόπνοα οράματα.

 

Εδώ, θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι η διαχείριση των ζητημάτων της Ομογένειας είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαιοδοσία των Φορέων που εκπροσωπούν την Ομογένεια, μια και στην πράξη αποδεικνύεται ότι και ικανά αλλά και έμπειρα στελέχη διαθέτει. Άλλωστε, μάς είναι αδιανόητο ότι μετά 50 χρόνων απουσία από τη γενέτειρά μας, εμείς «οι εκτός των τειχών» να υποδεικνύουμε ενέργειες και να επιβάλλουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά την πολύπαθη Ομογένεια της Πόλης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με την ανιδιοτέλεια που μας διακρίνει για την ευόδωση όποιων θεμάτων θεωρείται σκόπιμη η συμβολή μας.

 

Τέλος, πιστεύουμε ότι η σκέψη-πρόταση που είχε διατυπώσει το 2006 στο Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Κωνσταντινουπολιτών για τη δημιουργία κεντρικής «Ρωμαίικης Εστίας» ως κατάλυμα φιλοξενίας Ελλαδιτών, νέων σε ηλικία επισκεπτών, ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Θεμιστοκλής Παχόπουλος, αλλά και η ίδρυση «Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών» υπό την μορφή διεθνούς ακτινοβολίας  ερευνητικού κέντρου που θα αξιοποιήσει την μελέτη της ανεκτίμητης πνευματικής παρακαταθήκης του Βυζαντίου και του νεότερου Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της Ομογένειας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα

Τηλ.: 210 951 7072, Fax: 210 959 8967

e-mail: cpolitan@otenet.gr

web: http://cpolitan.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ