9 Οκτωβρίου , 2023

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στη Συνδιάσκεψη Ανθρώπινης Διάστασης (Warsaw Human Dimension Conference, Βαρσοβία, 2 – 13 Οκτωβρίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στη Συνδιάσκεψη Ανθρώπινης Διάστασης 

(Warsaw Human Dimension Conference) του ΟΑΣΕ

Βαρσοβία, 2 Οκτωβρίου – 13 Οκτωβρίου 2023

 

 

 

Η Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας για το έτος 2023 του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με την υποστήριξη του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), οργάνωσε τη Συνδιάσκεψη Ανθρώπινης Διάστασης (Warsaw Human Dimension Conference), στη Βαρσοβία, από τις 2 Οκτωβρίου έως 13 Οκτωβρίου 2023.

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζοντας την αδιάλειπτη επί πολλές δεκαετίες ενεργό παρουσία του σε Διεθνείς Οργανισμούς,  συμμετείχε  στη Συνδιάσκεψη Ανθρώπινης Διάστασης (Warsaw Human Dimension Conference), η οποία διεξήχθη στη Βαρσοβία, από τις 2 Οκτωβρίου έως 13 Οκτωβρίου 2023. Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν διπλωματικές αντιπροσωπείες των 57 χωρών – μελών του ΟΑΣΕ, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Εταίροι Συνεργασίας, Θεσμικά Όργανα και άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων.

Κατά την διάρκεια της Συνεδρίας της 5ης Οκτωβρίου 2023, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, πρώην πρόεδρος αυτού κ. Λεωνίδας Κουμάκης, ανέπτυξε προφορικώς και κατέθεσε γραπτώς τις πρακτικές διακρίσεων και μισαλλοδοξίας τις οποίες συνεχίζει να εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στην ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Ειδικότερα:Η εξόντωση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία αποτελεί τη συνέχιση της γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας, Ανατολικής Θράκης,  Ίμβρου, Τενέδου και Κωνσταντινούπολης μέσω σφαγών, θηριωδιών κατά τα έτη 1914 1922, οι οποίες  οδήγησαν στην βίαιη εκδίωξη 1.300.000 Ελλήνων από την γενέτειρά τους. Το πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 και οι απελάσεις Ελλήνων πολιτών το 1964 που κατέληξαν  στη δραματική μείωση του ελληνικού πληθυσμού της Τουρκίας από 130.000 άτομα μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης σε λιγότερα από 2.000 σήμερα, αποτελούν ιστορική απόδειξη ότι ο διαχρονικός στόχος όλων των τουρκικών καθεστώτων είναι ο αφανισμός της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Αντίθετα, η ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα στην Ελληνική Θράκη αριθμεί σήμερα περίπου 120.000 μέλη, ενώ οι δύο μειονότητες ήταν ίσες περίπου σε αριθμό κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Εν συνεχεία, αναφέρθηκαν τρέχοντα ζητήματα υφαρπαγής κοινοτικής περιουσίας εκ μέρους των τουρκικών αρχών, σκόπιμες παρεμβάσεις του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας στη μειονοτική εκπαίδευση, πρακτικές διακρίσεων και άρνησης κληρονομικών επί της περιουσίας δικαιωμάτων.

Κατά την διάρκεια της Συνεδρίας της 6ης Οκτωβρίου 2023, εξετέθησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα μεταξύ άλλων, τονίστηκε  η πεισματική άρνηση της αναγνώρισης της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με όλα τα συνεπακόλουθα της, καθώς επίσης και η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος, καθώς και στους βανδαλισμούς που λαμβάνουν χώρα σε αυτήν.

Συμπερασματικά, η ανελλιπής και ενεργός συμμετοχή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στις Ετήσιες Συνδιασκέψεις του ΟΑΣΕ συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη και προβολή σε διεθνές επίπεδο των ζωτικής σημασίας θεμάτων που αφορούν στην αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και των Θρησκευτικών Ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Το πλήρες κείμενο της Εισήγησης / Συστάσεων (Statement / Recommendations) του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών για την Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία, με αριθμό πρωτοκόλλου του ΟΑΣΕ έχει αναρτηθεί εδώ.

Το πλήρες κείμενο της Εισήγησης / Συστάσεων (Statement / Recommendations) του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών για το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία, με αριθμό πρωτοκόλλου του ΟΑΣΕ έχει αναρτηθεί εδώ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα

Τηλ.: 210 951 7072, 210 9560 611

e-mail: conpolitan@gmail.com

web: http://cpolitan.gr

Facebook: Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών

YouTube Channel: Constantinopolitans

 

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ