26 Ιανουαρίου , 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετήσια πανηγυρική πνευματική τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Με εξαιρετική λαμπρότητα, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με αθρόα συμμετοχή μελών και φίλων του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών,  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυχώρου του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου, η ετήσια πνευματική τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου κ. Θωμά Κούντερ ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους, αναφέρθηκε στο ιστορικό της καθιέρωσης της τελετής την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου. Σημείωσε ότι «η καθιέρωση αυτής της ημερομηνίας συνδέεται με την ίδρυση του συλλόγου μας, την 29η Ιανουαρίου του 1928, παραμονή της εορτής των Γραμμάτων των Τριών Ιεραρχών». Εξήγησε ότι η φετινή τελετή λαμβάνει χώρα στη φιλόξενη αυτή αίθουσα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, για την οποία και ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Φωστηρόπουλο, λόγω των εργασιών ανακαινίσεως που γίνονται στο Μέγαρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επί σειράν ετών πολυάριθμες κοινωνικές δράσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανελλιπώς επί δεκαετίες συμμετοχή του στη Συνδιάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατά την οποία αναδεικνύονται σε διεθνές επίπεδο τα ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και τις Θρησκευτικές Ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κούντερ ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ισόβιο Επίτιμο Πρόεδρου του Συλλόγου μας, και τον εκπρόσωπό του τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αθηναγόρα Σουπουρτζή, καθώς και όλους τους παρισταμένους εκπροσώπους των πολιτικών και δημοτικών αρχών, σωματείων, συλλόγων και φορέων.

Στη συνέχεια, ο Έφορος του Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Καρατζάς, που συντόνισε την όλη εκδήλωση, κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Ιωάννη Φωστηρόπουλο, ο οποίος χαιρέτησε την πνευματική εκδήλωση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και αναφέρθηκε με τιμητικά λόγια στο έργο του Συλλόγου.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αντώνιος Λαμπίδης, ο οποίος παρουσίασε στο ακροατήριο τον τιμώμενο κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Άρχοντα Έξαρχον της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως αυθεντικό ευπατρίδη που συνεχίζει επαξίως την μεγάλη παράδοση των εθνικών ευεργετών του Γένους μας. Έχει την καταγωγή του από τον ελλαδικό χώρο, αγάπησε όμως και ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Σύλλογός μας, τόνισε ο κ. Λαμπίδης, τον τιμά για το θεάρεστο φιλανθρωπικό και εν γένει κοινωνικό έργο του και γιατί επιπλέον με την ανεκτίμητη προσφορά του συντελεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της Πόλης μας.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θωμάς Κούντερ απένειμε το τιμητικό δίπλωμα και την τιμητική πλακέτα στον εκπρόσωπο του τιμωμένου κ. Μαρτίνου, κ. Γεώργιο Παγώνη, οποίος ευχαρίστησε εκ μέρους του κ. Μαρτίνου τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών ευχόμενος ευόδωση των σκοπών του.

Ευθύς αμέσως, εψάλησαν ύμνοι της Εκκλησίας μας και του Μεγάλου Βασιλείου από μέλη του Χορού του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως, υπό τη Διεύθυνση του κ. Σταματίου-Νικολάου Κίσσα, Άρχοντος Πρωτομαΐστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ακολούθως, την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Σουπουρτζής, εκπροσωπών την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίο. Στο τέλος της τελετής προσέθεσε τα ακόλουθα: «Κύριε Πρόεδρε του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, έχω την εξαιρετική τιμή να σας μεταφέρω προς το τίμιο πρόσωπό σας, προς όλο το Δ.Σ. και άπαντα τα μέλη του ιστορικού σας συλλόγου, την Ευχή και την Πατριαρχική Ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Την Ευχή του Πατριάρχου μας μεταφέρω και προς άπαντα τα εκλεκτά μέλη του Συλλόγου, αλλά και προς όλους τους εκλεκτούς παρευρισκομένους, ιδιαιτέρως δε στον φιλοξενούντα κ. Δήμαρχο. Έτη πολλά και ευλογημένα σε όλες και όλους, με υγεία και κάθε καλό του Θεού».

O Πρόεδρος κ. Θωμάς Κούντερ, πλαισιωμένος από τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, προσέφερε στους εκλεκτούς παρισταμένους  τα κομμάτια της Βασιλόπιττας ευχαριστώντας τους θερμά και ευχόμενος Καλή Χρονιά σε όλους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Η Υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης κ. Σοφία Βούλτεψη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης εκπροσωπούμενος από τον κ. Μενέλαο Κόκκαλη, οι βουλευτές κ.κ. Διονύσης Χατζηδάκης, Νικόλαος Βρεττός, Αναστάσιος Γαϊτάνης, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνος Ασκούνης, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Γεώργιος Κουτελάκης, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ.  Στέφανο Διαμαντή, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου κ. Χαράλαμπος Παπακωστόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Δήμητρα Νάνου, κ. Ανδρέας Δούμας, κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης ο Πρέσβης κ. Ανδρέας Φρυγανάς, Διευθυντής Α4 του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και εκπροσώποι αδελφών και προσφυγικών σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων καθώς και πλήθος μελών και εκλεκτών φίλων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Το βίντεο της εκδήλωσης είναι εδώ.

Ο Προέδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Θωμάς Κούντερ απευθύνει χαιρετισμό στους παρισταμένους.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος απευθύνει χαιρετισμό.

 

Ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Αντώνιος Λαμπίδης παρουσιάζει τον τιμώμενο κ. Αθανάσιο Μαρτίνο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θωμάς Κούντερ απονέμει την τιμητική πλακέτα στον εκπρόσωπου του τιμωμένου

κ. Αθανασίου Μαρτίνου, κ. Γεώργιο Παγώνη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θωμάς Κούντερ απονέμει το τιμητικό δίπλωμα στον εκπρόσωπου του τιμωμένου

κ. Αθανασίου Μαρτίνου, κ. Γεώργιο Παγώνη.

 

Τα μέλη του Χορού του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως ψάλλουν ύμνους.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Σουπουρτζής, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού

Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευλογεί την Βασιλόπιτα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θωμάς Κούντερ κόβει τα κομμάτια της Βασιλόπιτας.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

 

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ